niedziela, 17 lutego 2013

home made oreo

W końcu miałam okazję do wypróbowania świątecznych prezentów! :)
Na wczorajszą Wegańską Wyżerkę dotarłam z domowymi Oreo.




HOME MADE wegańskie Oreo
(przepis pochodzi z książki "Vegan Cookies Invade Your Cookie Jar" z moimi zmianami)




Na ciasteczka potrzebujemy:
3/4 kostki twardej margaryny (Planta, albo coś w jej typie)
szklanka cukru
2 łyżeczki aromatu waniliowego
1/2 szklanki mleka roślinnego
2 szklanki mąki
1/2 szklanki kakao
1/4 szklanki kakao rozpuszczalnego
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki sody

Do miski wrzucamy rozdrobnioną margarynę i cukier. Miksujemy. Dodajemy aromat waniliowy, mleko i znowu miksujemy. Jak już wszystko się połączy to dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Najlepiej odstawić je na chwilę w jakieś chłodniejsze miejsce.
Z ciasta odrywałam małe kulki i rozpłaszczałam je specjalnym stemplem. Można je oczywiście dociskać ręką, talerzykiem, czymkolwiek... ;)
Piekłam około 10 minut (góra ciastek jest dość miękka - twardnieje dopiero przy stygnięciu, więc aby sprawdzić, czy to JUŻ lepiej patrzeć na dół ciastek).



Nadzienie:
1/4 kostki twardej margaryny (np. Planta)
1/4 kostki margaryny (np. Alsan)
2 i 1/2 szklanki cukru pudru
łyżeczka aromatu waniliowego
ja dodałam jeszcze około 4 łyżeczek oleju kokosowego, bo bałam się, że nadzienie będzie zbyt miękkie

Obie margaryny rozdrabniamy i wkładamy do miski. Miksujemy. Następnie dodajemy cukier puder (najlepiej nie cały na raz, bo może się okazać, że potrzebujemy mniej - sprawdzamy smak nadzienia w przerwach miksowania). Dodajemy też aromat i odrobinę oleju kokosowego. Miksujemy aż wszystko dokładnie się połączy.

Ostygnięte ciastka dopasowujemy rozmiarami, nakładamy krem i łączymy.





... a z okazji dzisiejszego światowego dnia kota - najlepsze na świecie Kocie stópki z życzeniami dla wszystkich kotów i ich opiekunów!