Masażer głowy największą frajdę sprawia Kocie, która za każdym razem, gdy jedna z nas weźmie go z półki, przybiega i domaga się smyrania po pleckach.
Sklep pod blokiem zaopatrzył się wreszcie w nowy hit - Galaretkę Delecty, a na targowisku każdego dnia coraz więcej truskawek. Codziennie było więc ciasto, które znika jeszcze szybciej niż powstaje.
Przepis na biszkopt, który smakuje jak_prawdziwy_biszkopt! tutaj
Instrukcja obsługi galaretki - na opakowaniu.
Truskawki myjemy, kroimy i wrzucamy na ciasto.
I to by było na tyle ;)
W roli kolorowego drinka - kompot z rabarbaru z dodatkiem jabłka, gruszki, goździków i laski cynamonu.
[2 gałązki (?) rabarbaru myjemy i kroimy na małe kawałki,
jabłko myjemy, pozbywamy się części z pestkami i kroimy na małe kawałki,
gruszkę myjemy i również kroimy na małe kawałki,
dodajemy kilka goździków,
laskę cynamonu
i pół (lub więcej) szklanki cukru.
Gotujemy. Jak będzie ugotowane - przecedzamy. Pijemy ciepły lub zimny!]
[2 gałązki (?) rabarbaru myjemy i kroimy na małe kawałki,
jabłko myjemy, pozbywamy się części z pestkami i kroimy na małe kawałki,
gruszkę myjemy i również kroimy na małe kawałki,
dodajemy kilka goździków,
laskę cynamonu
i pół (lub więcej) szklanki cukru.
Gotujemy. Jak będzie ugotowane - przecedzamy. Pijemy ciepły lub zimny!]
jeszcze nie obczajałam tej galaretki ale widzę, że zajebista :D
OdpowiedzUsuńU mnie na Dzień Matki bardzo podobne ciasto, też z tą galaretką. W najbliższym czasie chyba skoczę do Almy, bo teraz jest promocja - kosztuje 1,49, dużo mniej niż Galatella a jest o niebo smaczniejsza i większy wybór smaków :).
OdpowiedzUsuńA tak w ogóle to 2 łodygi rabarbaru będzie chyba poprawniej :P
Powiedz jeszcze kiedy trzymać kciuki ;)
Pozdrawiam serdecznie, Karolina
Galaretki się przydadzą, bo moja pierwsza z agaru mnie nie zachwyciła. Była na bazie soku pomarańczowego z kartonu. Szkoda, że nie umieściłaś zdjęcia kota z tym czymś na głowie ;). Pozdro dla Żony i oczywiście dołączam się do zaciskania za nią kciuków.
OdpowiedzUsuńJa mam rabarbaru dość. Niedawno chciałem zrobić crumble, ale wyszło strasznie kwaśne. Dosypywanie cukru nie uratowało całości. Jeszcze mi sok wyżarł "sreberko" z blachy, bo pozostawiłem je w niej zamiast wywalić od razu (akurat nie wiedziałem, że to się stanie) :/.
Trzymam kciuki za Żonę, niech zda!
OdpowiedzUsuńMałom trupem nie padła na widok zdjęcia z galaretką - nie spodziewałam się, że Delecta wypuściła wege-frykas. Zażyczę sobie torcik z galaretką na urodziny, a co.
łał wreszcie jakaś galaretka sklepowa nie na żelatynie. Gratuluję szybkości ;) (sarkazm skierowany do polskich producentów ;) )
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszamy na castingi do nowego programu kulinarnego "MasterChef" w tvn
OdpowiedzUsuńW linku informacja o programie:
http://www.tvn.pl/showbiz/kultowy-show-kulinarny-na-antenie-tvn-zglos-sie,47571,934.html
Pozdrawiamy,
Redakcja,
MasterChef
masterchef@tvn.pl