poniedziałek, 17 grudnia 2012

Ciasto w miasto - zdjęcia i przepisy


ciasto czekoladowe
muffiny kakaowe z masłem orzechowym i płatkami czekolady
golden vanilla cupcakes

donaty

już kiedyś podawałam przepis (http://atakciasta.blogspot.com/2012/02/mmm-donuts.html), ale w międzyczasie robiłam różne wersje i najlepsze wychodzą z:

500g mąki (250g mąki "białej"+ 250g mąki pszennej pełnoziarnistej)
100g cuku
125ml ciepłej wody
125ml mleka roślinnego
1 łyżeczka soli
50g drożdży
7-8 łyżek oleju

Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Dodajemy mleko, olej, cukier i sól i mieszamy. Powoli dodajemy mąkę cały czas mieszając. Zagniatamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut w ciepłym miejscu. Formujemy donaty, pozostawiamy jeszcze na chwilę do wyrośnięcia a następnie smażymy z obu stron w głębokim oleju.

golden vanilla cupcakes


babeczki czekoladowe z bitą śmietaną kokosową

źródła przepisu niestety nie posiadam, bo nie ja je robiłam ;)

1 i 3/4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru pudru
tabliczka gorzkiej czekolady
1/3 szklanki + 2 łyżeczki oleju
szklanka mleka roślinnego
łyżeczka aromatu waniliowego

bita śmietana zapewne ta: http://matkaweganka.blogspot.com/2012/01/weganski-tort-z-owocami-i-bita-smietana.html


jabłecznik, w tle tort czekoladowy

przepis na jabłecznik: http://puszka.pl/przepis/4685-jablecznik_z_przecierem_jablkowym_i_bakaliami.html pominąwszy bakalie i posypkę z cukru pudru :D

przepis na tort: http://puszka.pl/przepis/6460-weganski_tort_czekoladowy_z_wisniami.html pominąwszy "dodatkowo:" :D


muffiny kakaowe z masłem orzechowym i płatkami czekolady



były jeszcze:

- najprawdziwsze fińskie pierniczki prosto z Bałut :D
Piparkakut (przepis z gazetki FINFO, zweganizowany przeze mnie)

1 szklanka oleju
1 i 1/4 szklanki cukru
puree z 2 bananów
mieszanka: łyżka proszku do pieczenia + łyżeczka octu jabłkowego
1 szklanka słodu z agawy
2 łyżeczki zmielonego cynamonu
2 łyżeczki zmielonego imbiru
2 łyżeczki zmielonych goździków
łyżka skórki startej z pomarańczy
około 1 kg białej mąki (zużyłam ponad 1kg)
3 łyżeczki sody

Ugotować słód z przyprawami, dodać olej i mieszać. Utrzeć puree z bananów z mieszanką proszkowo - octową i z cukrem. Połączyć ze słodem, dodać sodę i mąkę. Wyrabiać ciasto. Przykryć je folią spożywczą i zostawić na noc w zimnym miejscu. Rozwałkować ciasto, wyciąć ciastka i piec aż będą złoto brązowe w 200 stopniach około 10 minut.

Jeśli nie macie zamiaru stać 3 godziny z wałkiem i wykrawaczkami w rękach, to polecam zmniejszyć proporcje składników o połowę, albo nawet o jeszcze jedną połowę... :D Wychodzi ich całe mnóstwo i są pyszne, że ojej! :D


a to sprawczynie całego zamieszania, czyli - od lewej: Żona Marta, Marija Ana i ja :)

Bardzo dziękujemy za liczne przybycie oraz pochwały i komplementy!
Udało się uzbierać 140zł, które powędrowały już na konto:


Niebawem widzimy się znowu! ;) Oczywiście w jeszcze większym gronie, z jeszcze większą porcją słodkości, przepisów i innych cennych, życiowych porad!



Organizator: WeganNerd
- to oczywiście odnośnie pierniczków

Chrapka na jabłka!Organizator: miszmasz
- a to jabłecznika

8 komentarzy:

  1. Rany, kiedy kolejna edycja? Tak żałuję, że nie mogłam się stawić.
    Powinnyście piec te cuda i wstawiać je do (klubo)kawiarni w Łodzi. Przynajmniej do jednej. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi/nam bardzo :)
      Tylko w jakich klubokawiarniach by "nas" niby chcieli? ;)
      a o kolejnej edycji na 100% napiszę z odpowiednim wyprzedzeniem.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. ależ sexowna ta Pani po środku. :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkoda, że za pośrednictwem internetu nie można spróbować tych przysmaków:)

    OdpowiedzUsuń
  4. O rany, ja chyba znam twoją żonę, skąd ja ją mogę znać?! Wydaje się nieodparcie znajoma.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żona mówi, że Cię nie kojarzy. Hm... nie wiem :D

      Usuń
  5. Cześć! Skąd bierzecie kolorową posypkę? Nigdzie nie mogę znaleźć wegańskiej... Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. http://forum.slackware.pl

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.