czwartek, 6 grudnia 2012

stefanka


Stefanka

(lekko zmodyfikowany, zweganizowany przepis z Moich Smaków Życia :D)


Składniki:
opakowanie (lub dwa) ciastek - użyłam "Bonitki Zbożowe"
litr mleka roślinnego - użyłam domowo robionego, sojowego
1/2 szklanki cukru
torebka cukru waniliowego (najlepiej z prawdziwą wanilią)
porządny chlust oleju (1/3 szklanki? jakoś tak...)
10 łyżek kaszy manny

polewa czekoladowa (lub czekolada gorzka do roztopienia)
orzechy włoskie i migdały do posypania






Wlać mleko do garnka, wsypać cukier, cukier waniliowy i dolać oleju. Zagotować a potem trzymając na najmniejszym ogniu stopniowo dosypywać kaszy manny, Cały czas mieszać!
Gotową masę odstawić do ostygnięcia.



Podłużną foremkę wyłożyć folią spożywczą i na dnie ułożyć ciastka (dziury pozasypywać pokruszonymi ciastkami). Na to położyć warstwę masy, potem znowu ciastka, masa, ciastka, masa... kończymy ciastkami :)






Formę wstawić do lodówki, lub wystawić za okno. Gdy wszystko się ładnie zetnie wyciągamy z formy, odklejamy od folii i ozdabiamy - roztapiamy czekoladę/polewę, polewamy ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami i migdałami.




Najlepiej smakuje na drugi dzień! :)











Założyłam sobie niedawno stronę na facebooku :) zapraszam do po"lubię to!"wania!
link: http://www.facebook.com/atakciasta


Nie wiem jak się robi to sprytne facebookowe coś, co wyświetla się na blogu i widać tam osoby, które lubią stronę oraz przycisk "lubię to!" :D jak ktoś mnie oświeci, to będę wdzięczna.




 (zdjęcie z warszawskiej demonstracji ODSYŁAMY FUTRO DO HISTORII! autorstwa Żony)



Wegańskie ŚwiętaOrganizator: WeganNerd

8 komentarzy:

  1. "Najlepiej smakuje na drugi dzień" Nie wiem czy u mnie byłaby szansa na spróbowanie drugiego dnia, wygląda ekstra :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te ciastka bonitki zbożowe gdzie można kupić? Cista wygląda super, jak znajdę ciastka to na pewno na święta zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a jak dodam słodkie (niby "naturalne", wszak przesłodkie) mleko sojowe z Biedry to też dodać cukier czy za słodkie moze wyjść?...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko mi na to pytanie odpowiedzieć ;) każdy ma inny próg zasłodzenia...
      Niemniej jeśli mleko z Biedronki jest dla Ciebie przesłodkie, to radykalne zmniejszenie ilości cukru w przepisie nie jest złym wyjściem. Nie wiem czy bym go eliminowała, bo jednak taka ilość kaszy manny może nieco "zdesłodzić" powstałą masę... :D

      Usuń
  4. Jakiej wielkości blaszki użylas? Chciałabym zrobić to w kwadratowej tortownicy, więc chyba musiałabym podwoić porcję ;-)
    Zosia.

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.