środa, 27 marca 2013

Ciasto w miasto (24.03) - przepisy


1. "Peanut butter cupcakes" (na podstawie przepisu z Vegan Cupcakes Take Over The World) oblane czekoladą i posypane orzeszkami otoczonymi karmelem.

Przepis na babeczki tu: http://atakciasta.blogspot.com/2012/03/chocoloco-i-babeczki-z-masem-orzechowym.html

Przepis na karmel tu: http://puszka.pl/przepis/7550-wafle_z_karmelem.html   tylko, że proporcje zmniejszyłam (nie była mi potrzebna aż taka ilość karmelu) i gotowałam znacznie krócej.

2. Ciasto kakaowe (z kawałkami czekolady i z orzechami włoskimi, oblane czekoladą) na patyku.

2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
1 łyżka proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
1 szklanka wody
garść lub dwie czekoladowych groszków/kawałków czekolady
około 100g orzechów włoskich (ja przepłukałam i posiekałam niezbyt dokładnie)

Mieszamy składniki suche, dodajemy do nich mokre, wszystko dokładnie łączymy. Pieczemy około 30 minut.
Gdy ciasto wystygło pokroiłam je na prostokąty, nadziałam na patyk do lodów i oblałam czekoladą.

3. Biszkopt z galaretką truskawkową z kawałkami jabłek.

http://puszka.pl/przepis/7544-ciasto_z_galaretka.html

4. Tort czekoladowy.

http://puszka.pl/przepis/6460-weganski_tort_czekoladowy_z_wisniami.html



5. Babka cytrynowa (która wyglądała jak wielki donat :D)

Przepis pochodzi z tej strony: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/158540/weganska-babka-cytrynowa.html ale: pominęłam rodzynki, mleko roślinne zastąpiłam wodą, zamiast proszku i sody dodałam 2 łyżeczki proszku do pieczenia, zamiast 4 - 3 szklanki mąki.
No i ozdobiłam nie cukrem pudrem a lukrem* i czekoladowymi guzikami.

*lukier: cukier puder, odrobina soku z cytryny, oleju i wody. Ma być raczej gęsty.

6. Ciasto czekoladowe (które zrobiła Klaudyna i raz jeszcze bardzo jej dziękuję!)
1,5 szklanki mąki
1 szklanka mleka roślinnego
1 szklanka cukru
1 szklanka kakao
1 banan
1/2 szklanki oleju
8g. proszku do pieczenia
cynamon
aromat pomarańczowy lub skórka pomarańczy

Cukier, olej, aromat i rozgniecionego widelcem banana miksujemy w jednym naczyniu, w drugim łączymy suche składniki. Miksujemy wszystko dolewając mleka. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach.

7. "Rafaello"




8. Biszkopt z galaretką pomarańczową z kawałkami pomarańczy.

http://puszka.pl/przepis/7544-ciasto_z_galaretka.html




Przed akcją otrzymałyśmy jeszcze zamówienie urodzinowe. Moim zadaniem było wykonanie 25 babeczek :) Dochód z tego zamówienia również zasilił naszą puszkę.
Łącznie udało się uzbierać 288zł i 50 gr, które zostały przesłane na konto http://www.facebook.com/PsyPilneAdopcje
Jeszcze raz bardzo dziękuję/dziękujemy!


Po lewej: "Your basic chocolate cupcake" (na podstawie przepisu z Vegan Cupcakes Take Over The World)

1 szklanka wody
1 łyżeczka octu jabłkowego
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
1 i 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
1 szklanka mąki
1/3 szklanki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody
szczypta soli

Krem - 2 łyżki margaryny roślinnej zmiksowane z 2 łyżkami oleju kokosowego, szklanką cukru pudru, łyżką wody i aromatem pomarańczowym.
Po prawej: "Golden vanilla cupcakes" (na podstawie przepisu z Vegan Cupcakes Take Over The World)

Przepis: http://atakciasta.blogspot.com/2012/10/golden-vanilla-cupcakes.html


4 komentarze:

  1. Wow, ciasto na patyku O_o. Piękne dekoracje wypieków. Mam się od kogo uczyć :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjne ! :) A te na patyku muszę zrobić :)

    Zapraszam
    zdrowiezwyboru.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki za przyjście na Ciasto w Miasto :). Miło było Cię zobaczyć na żywo ;)

    Pozdrawiam, Karolina "Cottie" Antosiak

    OdpowiedzUsuń
  4. wow ! masz naprawdę wspaniałego bloga ;) byłabym wdzięczna jakbyś zajrzała na mojego : http://freakingwika.blogspot.com/ z góry dzięki ! ♥♥♥ ;)

    OdpowiedzUsuń