poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Cookies 'n' Cream Cupcakes

Uwaga! Post zawiera lokowanie produktu oraz materiały kontrowersyjne ;)


"Cookies 'n' Cream Cupcakes" (z Vegan Cupcakes Take Over The World)


1 szklanka mleka sojowego (lub innego roślinnego)
1 łyżeczka octu jabłkowego
1/3 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
aromat waniliowy
1 szklanka mąki
1/3 szklanki kakao
1 szklanka posiekanych ciastek Oreo (około 8 sztuk)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody
szczypta soli

Do mleka dodajemy octu, mieszamy i odstawiamy na chwilę. Następnie dodajemy pozostałe składniki, mieszamy, przekładamy do foremek i pieczemy.

W tym czasie robimy krem - ja zrobiłam inny krem niż w książce:

1 szklanka mleka sojowego (lub innego roślinnego, lub wody)
1 szklanka płatków ryżowych
około 1/3 kostki Planty
cukier
odrobina aromatu waniliowego lub śmietankowego
około 1/3 szklanki posiekanych ciastek Oreo

Gotujemy kaszkę ryżową (do gotującego się mleka dodajemy płatki i mieszamy). Do ostygniętej kaszki dodajemy pozostałe składniki (poza ciastkami) i blendujemy. W razie potrzeby dodajemy mleka. Słodzimy do smaku. Kiedy masa będzie miała zadowalający smak i konsystencję - dodajemy posiekane ciastka i mieszamy. Przed dekorowaniem babeczek odstawiamy do lodówki na jakiś czas.



zdjęcia: Chuck Swanson

Polecam: http://www.veganoutreach.org/howvegan.html  /  http://empatia.pl/str.php?dz=91&id=740

10 komentarzy:

  1. Weszlam, bo zobaczyłam ten sam tytuł i propozycję podania, co w książce Chloe. Pomyślałam, o kurcze, komuś wyszedł przepis identycznie jak na zdjęciu. Ha ha ha A jednak to przepis z innej książki.

    Wybacz ten wstęp ha ha :D Bardzo mi się podobają te babeczki.

    OdpowiedzUsuń
  2. ładne! Też mam ostatnio fazę na cupcakesy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio zażerałam się oreo, do przedwczoraj nie wiedziałam ze są vegańskie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. a no i cupkejksy wygladają BOSKO!

    OdpowiedzUsuń
  5. O szok! Ja do teraz nie wiedziałam że oreo są wegańskie!
    No to będzie się działo! Dzięki;)
    Świetne babeczki. Zupełnie sobie nie wyobrażam jak może smakować taki krem z płatków ryżowych... budyniowy taki? Chyba muszę wypróbować.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Hm, no tak, pamiętam nagonkę na Oreo, bo to Kraft Foods (o ile o to chodzi z nawiązaniem do "materiałów kontrowersyjnych"). Ja uważam, że raz na jakiś czas jak się coś takiego kupi będąc weganinem/weganką, to nie należy tego potępiać, bo równie dobrze kupując w supermarketach dajemy zarobić ludziom, którzy sprzedają też mięso i nabiał. :) Czaję się na tę książkę i dzięki temu wpisowi mam na nią jeszcze większego smaka! ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. W Polskich Oreo jest serwatka w proszku. W USA Oreo są wegańskie.

    OdpowiedzUsuń
  8. visNK, w polskich oreo w opakowaniach oreo oryginal nie ma żadnej serwatki i są wegańskie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Serio,OREO są wegańskie? Oo! To muszę kupić i zrobić ten przepis :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Szkoda ze z cukrem :/

    OdpowiedzUsuń